Reinis Balodis |
Reinis
Balodis Jēkabpils pusē dibinājis uzņēmumu SIA „Daugavmalas rapsis”. Viņš eļļā
pārstrādā savas ģimenes izaudzētos rapšus, ķimenes, linsēklas, sinepju sēklas,
āboliņu.
Reiņa
tētim pieder zemnieku saimniecība „Lejasjērēni”, kurā lielās platībās audzē
rapsi, pēdējos gados audzē arī ķimenes, linsēklas, sinepju sēklas un āboliņu.
Reinim bakalaura darbu izstrādājot radusies ideja, kā paplašināt ģimenes
biznesu. Tāpēc jaunais puisis dibināja uzņēmumu, kas vecāku izaudzēto pārstrādā
eļļās. Viņš stāsta, ka, pārstrādājot ģimenes izaudzēto, ir pārliecība par labas
kvalitātes produktu. „Es esmu blakus audzēšanas procesā un varu izvairīties no
nekvalitatīvām sēklām un tādām, kas ir mākslīgi nogatavinātas. Nākotnē ir ideja
pārstrādāt izejvielas arī pārtikas eļļā, šobrīd tiek ražota tehniskā eļļa,
lopbarībai arī attiecīgi.” Pagaidām pietiek ar tādu izejvielu apjomu, kādu var
nodrošināt pašu saimniecība, tālākā nākotnē, iespējams, iepirks izejvielas arī
no citiem tuvējiem lauksaimniekiem.
Uz
jautājumu, kad puisis sapratis, ka grib savu dzīvi saistīt ar laukiem, Reinis
atbild: „Tas jau pašos sākumos. Kad vēl pamatskolā mācījos, man tēvs prasīja –
nu tu te paliksi vai nepaliksi? Ja es būtu atbildējis, ka es nepalikšu, tad jau
es tagad būtu kaut kur pilsētā, - kādā tirdzniecības centrā vai autosalonā, ja?
Un kaut ko tirgotu. Vai arī sēdētu ofisā pie datora un pildītu veidlapas. Tajā
brīdī es izvēlējos un teicu – jā. Tāpēc arī visa tālāka nākotne tika saistīta
ar to. Zemes platības tika palielinātas, jauna tehnika tika iepirkta. Tāpēc arī
pats aizgāju studēt uz Jelgavu. Es četrus gadus Jelgavā padzīvoju un sapratu,
ka pilsētas dzīve ir forša, bet tā mani nesaista tik ļoti kā lauki. Man līdz
pilsētai, līdz Jēkabpilij ir piecpadsmit minūšu brauciens. Rīgā citreiz tikai
pārbraukt pāri Vanšu tiltam aizņem vairāk laika. Līdz ar to rodas jautājums –
kurš ir iesprostots un kurš ir brīvāks?”
Reinis
neapšaubāmi ir veiksmes stāsts. Viņa balsī dzirdama neatlaidība, kad viņš
stāsta par bakalaura darbu un uzņēmuma dibināšanas procesu. Tāpēc es viņam
jautāju, kā rīkoties citiem jauniešiem, kuriem ir idejas, ir vēlme dzīvot
laukos. Jaunietis iesaka apzināt resursus, kurus piedāvā tuvējā apkārtne un
attiecīgi tiem piemērot kādu no lauksaimniecības apakšnozarēm. „Laukos vispirms
vajag paskatīties, kādi resursi blakām ir pieejami. Tur, kur zeme vairāk der
ganībām, tur jāveido ganāmpulks. Mēs paskatījāmies, ka paši audzējam daudz
rapsi, un man jau sen bija ideja par eļļas spiestuvi.”
Savā
bakalaura darbā Reinis izstrādājis biznesa plānu savai idejai. Vēlāk, dibinot
uzņēmumu, gan bakalaura teorija, kā Reinis saka, tika izņemta, vairāk strādāts
pie aprēķiniem. Vai tas atmaksāsies? Cik ilgā laikā tas atmaksāsies? Vai šī
ideja vispār ir dzīvotspējīga? Reinis ir atklāts un stāsta, ka bakalaura darbu
aizstāvot, saskāries ar ļoti lielu kritiku no pieaicinātajiem ekspertiem. „Bija
diezgan asa kritika, ka ar eļļas spiešanu nodarboties nav vērts. Tāpēc man arī
bija motivācija par spīti parādīt, ka to visu var realizēt un tā ideja ir
dzīvotspējīga.”
„Ja
ir ideja, tad kas ir tas sliktākais, kas varētu notikt? Tagad arī bagāti un
slaveni cilvēki iziet cauri maksātnespējas procesiem! Un turpina pēc tam dzīvot
tālāk. Mēs esam baigi bailīgie un baidāmies riskēt. Sliktākā gadījumā neviens
tev galvu nost necirtīs. Ar dzīvību tu neriskē. Ar finansēm riskē. Tas gan
vienkārši jāuzdrošinās, pirms tam savu ideju izvērtējot uz papīra. Pasēžot,
padomājot, vai tiešām tas, ko tu esi izdomājis... vai ir kaut kāda cerība, ka
tas kaut ko nesīs arī atpakaļ. Ja jūt, ka tā ideja ir dzīvotspējīga, tad
nevajag klusēt, bet ir jāmēģina to realizēt.”
Problēmas laukos.
Jaunie
lauki 2.0 ziņo par pozitīvo, tomēr sarunā Reinis pieskaras kādam, kā pats saka,
sāpīgam jautājumam. „Darbinieki laukos, tā ir sāpīga tēma. Viņi paliek mazāk.
Pirmkārt, valstij būtu jādomā par to, lai vispār līdz tiem laukiem var
aizbraukt. Arī es plānoju eļļas piegādāt uz tuvākajām pilsētām. Tālākā, - 50
kilometri ir Daugavpils. Bet tie ceļi! Tie ir vasaras sezonā vēl tā... būtībā
saka tā: civilizācija beidzas tur, kur beidzas ceļš. Ja tas ceļš ir tikai
virziens ar nosaukumu, tad attiecīgi arī tie lauki sāk stagnēt. Manā izpratnē
pārāk daudz ražošanas tiek koncentrēts Rīgā. Bet laukos, attīstot ražošanu, būs
vajadzīgs papildu darbs, būs darbavietas, parādīsies cilvēki, līdz ar to, ja
būs cilvēki ar ģimenēm, tad būs bērni. Ja būs bērni, tad varēs skolas uzturēt,”
ķēdīti iezīmē jaunais uzņēmējs.
Viņš
turpina: „Kaut gan šāda problemātika jau ir visur. Es pabiju Somijā un arī tur
viņi sūdzējās, ka no laukiem jaunie iet projām. Un viņi pat īsti nespēj neko
izdarīt. Tā ir tāda tendence arī Eiropā. Man jau liekas, ka ceļi ir viens no
sāpīgākajiem jautājumiem.
Stāstām
Reinim, ka Daces Dzenovskas pētījumā „Aizbraukšana un tukšums Latvijas laukos”
norādīts, ka vairākās mazajās pašvaldībās arguments, kāpēc ceļi netiek
uzlaboti, ir – te jau dzīvo maz cilvēku, tādēļ nav vērts ieguldīt līdzekļus
infrastruktūrā. Reinis saka – bet tāpēc, neko nedarot, vairāk cilvēki arī tur
nesāks dzīvot! Tur jau neviens vairāk neparādīsies, ja tur nevar nokļūt
normāli.”
„Kāpēc
laukos dzīvot ir forši? Nav jāuztraucas par automašīnu spogulīšu zagšanu
pagalmos, sastrēgumiem, nelaipniem kaimiņiem. Man jau liekas, ka laukos dzīvo
laipnāki cilvēki. Es vienmēr visiem pasmaidu un pasveicinu. Pilsētā, ejot pa
ielu, nedod Dievs, otru ar elkoni aizskart. Tas dažkārt ar kautiņu var
beigties. Varbūt arī ne tik traki un agresīvi. Bet tās sejas izteiksmes! Es
vienmēr smejos, kad iebraucu pilsētā. Sēž visi sabiedriskajā ar skābām sejām, sabāzuši
mūzikas austiņas ausīs. Neviens nesmaida, visi tik depresīvi, bēdīgi.”
Vēl
Reinis atzīmē svaigo gaisu, nesteidzīgo un kluso dienas ritmu. Vakariņas
pagalmā kopā ar ģimeni. Ja gribas sajust pilsētu, līdz tai var nokļūt
piecpadsmit minūšu ilgā laikā. Viņš stāsta, ka pats cenšas nemitīgi uzturēt
saikni ar pilsētu. Ik pa laikam aizbrauc uz Rīgu uz kādu teātra izrādi, uz kādu
koncertu.
Reinis
arī uzskata, ka lauksaimniecība ir perspektīva nozare uzņēmējdarbības
attīstīšanai. „Tās mutes, kas jāpabaro, tās jau nepaliek mazāk. Ja Latvijā
varbūt paliek mazāk, tad kopējais pasaules īpatsvars pēc pārtikas pieprasījuma
tikai palielinās. Man liekas, ka tā ir tāda nozare, kas ir vajadzīga, bija
vajadzīga un būs vajadzīga. Mums nav naftas, mums nav derīgo izrakteņu,
vienīgais, kas vēl mums ir, tā ir inteliģence. Dzirdu, ka informācijas
tehnoloģijās latvieši daudz var izdarīt.”
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru