trešdiena, 2014. gada 21. maijs

Augļi un ogas - daudznozaru saimniecība "Klīves"



Māris Šņickovskis

Māris Šņickovskis kopā ar vecākiem saimnieko zemnieku saimniecībā „Klīves” Jelgavas novada Elejā. Audzē augļus un ogas, ko piedāvā tirdziņos Rīgā un Jelgavā. Māris saka, ka šobrīd noteikti savu dzīvi saista ar laukiem, taču nākotnē sapņo kļūt par prezidentu. Māris visu laiku bijis ar vienu kāju pilsētā, ar otru – laukos, Elejā, tāpēc, ka gan vidusskolas, gan augstāko izglītību ieguvis Jelgavā. Brīvajā laikā no mācībām devies uz Eleju palīgā vecākiem. Studējis gan nav lauksaimniecību, bet gan programmā „Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari”. Saka, ka tolaik gribējis kļūt par ministru.

Māra vecāki mantojuši saimniecību „Klīves” no vecvecākiem. Gan mammai, gan tētim ir doktora grāds lauksaimniecībā, un tētis joprojām vada lekcijas studentiem Lauksaimniecības fakultātē. Pēc bakalaura absolvēšanas Māris arvien biežāk varējis vecākiem palīdzēt lauku darbos. Šobrīd jaunais puisis ir komercdirektors vecāku saimniecībā. Kā pats saka: „Daru visu. Gan lauku darbus, gan administrēju mājas lapu www.klives.lv. Mārim ir arī piecpadsmit gadus vecāks brālis, kuram gan lauksaimniecība neinteresē. Tāpēc Māris apsver iespēju kādreiz pārņemt saimniecību, ja nepiepildīs savu sapni – kļūt par prezidentu.
ZS „Klīves” ir daudznozaru saimniecība. 15 hektāru platībā aug ogas un augļi, - „Mums ir āboli, bumbieri, plūmes, upenes, jāņogas, saldie un skābie ķirši, pīlādži, smiltsērkšķi, vīnogas, cidonijas, plūškoki, irbenes,” uzskaita Māris. 60 hektārus aizņem graudi un rapsis, bet vēl 60 hektāri atvēlēti bišu stropiem. Nedaudz audzē arī griķus, jo no tiem sanāk tumšs un dikti gards medus.

Nakts tirgū Rīgā un Jelgavas centrā pie kafejnīcas „Silva” jaunais lauksaimnieks piedāvā svaigu produkciju, medu, bišu maizi, svaigi spiestas sulas. Tās ir visdažādākās, piemēram, ābolu, jāņogu, plūškoku, bumbieru sula, kura esot paša Māra iecienīta, jo salda un garšīga. Mazāk piedāvā sīrupus, arī žāvētus ābolus.
Nākotnē Māris apsver iespēju ražot, piemēram, sukādes. Šādu ideju viņš aizguvis no pēdējā pieredzes brauciena kopā ar Jauno Zemnieku klubu. Viņš nemitīgi domā par inovatīviem produktiem. Viens ir Māra paša izdomāts dzēriens, kuru jau sagatavotu tāpat iespējams nopirkt no pašiem saimniekiem. Tas ir smiltsērkšķu dzēriens ar medu. Māris saka – „Smiltsērkšķu sula ir vitamīni, medus – enerģija. Sanāk dabīgs, veselīgs enerģijas un vitamīnu kokteilis. Ļoti garšīgs! Pirms dažiem gadiem piedāvājām arī žāvētus ābolus baltajā un tumšajā šokolādes glazūrā.” Sakarā ar to, ka pakalpojumu – ābolu pārliešanu ar šokolādi saņēmuši no kādas firmas Daugavpilī, tad attāluma dēļ tas nebija rentabli. Šobrīd šādi āboli gan netiek piedāvāti, bet, atceroties cilvēku lielo atsaucību, Māris cer, ka kādu dienu varēs tos ražot turpat – „Klīvēs”. Tā būšot produkta pievienotā vērtība.
Patlaban paralēli darbam saimniecībā Māris cenšas būt arī sabiedriski aktīvs. Darbojas Jauno Zemnieku klubā, piedalās tā organizētajos pieredzes braucienos. Nesen bijis Vidzemes pusē, skatījies, kā top mājas saldējums un pelmeņi. Pieredzes braucienu mērķi ir apskatīt dažādas saimniecības Latvijā. Agrāk Māris bijis arī kluba priekšsēdētājs, taču šobrīd darbs saimniecībā pie vecākiem to neatļauj. Savukārt ziemā puisis ģenerē jaunas idejas, kā realizēt produkciju, tāpat apmeklē dažādus seminārus par augļkopību. Arī saimniecības filosofija, kā pats saka, ir tāda, lai darbs būtu visu gadu. Tāpēc ap Ziemassvētkiem pats ar vecākiem lej vaska sveces. Arī tās iespējams iegādāties.
„Laukos tu vari būt svaigā gaisā, putniņi čivina, tajā pašā laikā vakarā ir klusums un miers. Cilvēks var būt harmonijā ar dabu. Laukos iespējas ir ļoti daudz un apdomīgi saimniekojot var dzīvot un nopelnīt ļoti labi,” ir pārliecināts Māris. Kā prezidents viņš, iespējams, risinātu šādu problēmu, kuru pats definē kā būtiskāko. Jaunajiem kuriem ir vēlme darboties laukos, bet nav zeme ko mantot, bieži vien pie tādas tikt ir tikpat kā neiespējami. Īpaši Zemgalē brīvu zemju nav, skaudro realitāti iezīmē jaunietis.
Māris filmējies arī Slovēnijas televīzijas īsfilmā „Lielie āboli”, kurā stāsta par vecāku saimniecību. Tā apskatāma viņa draugiem.lv galerijā.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru