pirmdiena, 2014. gada 5. maijs

Praktiskas nodarbības skolēniem


Balvu Valsts ģimnāzijā
Balvu Valsts ģimnāzijas metodiskā centra vadītāja Biruta Vizule sadarbojoties ar Balvu novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldi un Vidzemes Augstskolu (ViA) piedāvā Balvu Valsts ģimnāzijas un starpnovadu skolēniem, un skolotājiem iepazīties ar citādu mācību pieredzi. 28.aprīlī Balvu Valsts ģimnāzijā notika Jauno politologu un žurnālistu skolas otrā nodarbība, kuru vadīja ViA lektors Dr.sc.pol. Visvaldis Valtenbergs un ViA Mediju studiju un žurnālistikas programmas pēdējo kursu studenti Vita Anstrate un Oskars Brasliņš. Nodarbībās piedalījās Balvu Valsts ģimnāzijas un Bērzpils vidusskolas skolēni, kuriem ir nopietna interese par šīm jomām, kopā tie bija 24 skolēni, kā arī Bērzpils vidusskolas skolotāja Adrija Dreimane

Nodarbības ievadā skolēnus iedvesmojoši uzrunāja ViA lektors Dr.sc.pol. Visvaldis Valtenbergs, stāstot par sociāli nozīmīgu kampaņu veidošanu, izmantojot mūsdienu jaunos medijus. Turpinājumā ViA studenti no iniciatīvas „Jaunie lauki 2.0”, stāstīja par savu pieredzi, veidojot sociālu kampaņu par jauniešu iespējām laukos un kā tiek izmantoti jaunie mediji komunikācijas nodrošināšanai. Pēc nodarbības pirmās daļas, skolēni izvēlējās sev atbilstošāko ar žurnālistiku saistīto lomu, kurās arī praktiski ieguva pieredzi. Reportieri un fotogrāfi sadalījās grupās un devās intervijās pie Balvu novada domes priekšsēdētāja vietnieka Jura Boldāna, Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centra (LLKC) Balvu nodaļas uzņēmējdarbības konsultantes Lienes Ivanovas un vietējiem iedzīvotājiem. Skolēni meklēja atbildes uz jautājumiem par jauniešiem laukos, par izaugsmes iespējām, par iespējām attīstīt uzņēmējdarbību laukos un par iespējām veikt attālināto darbu, jeb teledarbu. Fotogrāfi intervēšanas procesu iemūžināja, bet analītiķi apkopoja ievāktos datus par attālinātā darba kompetenču testu, kas skaidroja skolēnu intereses tā veikšanai, kā arī datus attēloja vizuāli.
Skolēni noskaidroja, ka vietējo iedzīvotāju domas dalās. Vieni neredz darba iespējas laukos, toties otri uzskata, ka ir īstais laiks nākt un saimniekot. Intervijā ar Balvu novada domes priekšsēdētāja vietnieku iezīmējas, ka ir nepieciešams vairāk informēt un runāt par attālināto darbu, jo tā ir iespēja attīstīt reģionus, savukārt LLKC pārstāve ir gatava sadarboties ar jauniešiem arī turpmāk.
Pēc nodarbības jaunieši atzina, ka viņiem interesē praktiskas nodarbības un vēlētos piedalīties šādās vieslekcijās biežāk. Nākošā Vidzemes Augstskolas sadarbība ar šiem skolēniem iniciētā mediju konferencē plānota maija vidū.

Informāciju sagatavoja:
Biruta Vizule, Vita Anstrate un Oskars Brasliņš

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru