trešdiena, 2014. gada 23. aprīlis

Ieteikumi savas biznesa idejas realizēšanai



Evija Atvara
„Vienkārši sākt. Nākt uz mācībām. Komunicēt ar pārējiem, arī tas ir svarīgs atbalsts. Sākumā noder drauga plecs, gan praktiska palīdzība,” tā par uzņēmējdarbības uzsākšanu stāsta Evija Atvara, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC), Cēsu filiāles uzņēmējdarbības speciāliste. Viņa jau vairākus gadus piedalās dažādu LLKC izglītojošu pasākumu rīkošanā jauniešiem, kas vēlas attīstīt savas biznesa idejas. Raksta turpinājumā uzzināsi, kā sākt attīstīt savu biznesa ideju, kur smelties iedvesmu un kur meklēt palīdzību
Iespēju ir daudz, tās tikai jāizmanto
Evija Atvara norāda, ka ik gadu jauniešu interese palielinās: „Varētu teikt, ka katru gadu jauniešu ir arvien vairāk, pagājušogad uz informatīvo dienu bija vairāk jauniešu, bet nāk arī tie, kas jau pagājušo gadu piedalījās mācībās, gan arī pavisam jauni. Un iesaka draugiem, radiem, paziņām. Salīdzinoši ar pirmo gadu jaunieši paliek vairāk.”
Izglītojošo semināru procesā, jauniešiem ir iespēja konsultēties ar speciālistiem un uzdot jautājumus jau esošajiem lauku ražotājiem. Viņi tiek informēti par finansējuma piesaisti, idejas un pārdošanas realizāciju. „Ar idejām ir ļoti dažādi, pagājušogad bija ap 20 dalībnieku un tad ir tādi, kam ideja ir, un viņi tālāk tiek iedrošināti un informēti, kā piesaistīt finansējumu. Vai to vispār var piesaistīt no ES fondiem, vai pašfinansējums ir vajadzīgs, vai no bankas,” stāsta speciāliste un piebilst, ka „ir arī tādi gadījumi, kad mācību laikā, rodas jaunas idejas vai atmestas līdz šim esošās. Arī tas ir rezultāts.”
LLKC rīkotais seminārs "Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai" 2013.gadā
Jāveicina sadarbība
Uzņēmējdarbības speciāliste uzskata, ka svarīgi ir sadarboties ar kaimiņiem, pagasta un novada iedzīvotājiem, „jo kāds tava produkta realizācijai var palīdzēt ar inventāru, ar pamatlīdzekļiem, zemi apstrādāt, attīstīties, sadarboties, kopdarbību veidot. Tas ir ļoti svarīgi, ka tu zini, kas notiek aiz meža, tavā teritorijā.”
Viņa uzsver, ka lauki, tā nav tikai lopkopība, tās ir ļoti dažādas lietas, piemēram, nūdeļu, etiķa, dabīgo eļļu ražošana, tēju žāvēšana, aušana, šūšana un daudz kas cits. „Laukos iespējas ir daudz lielākas, es domāju, jo ir gan pašvaldības un citas pretimnākošākas institūcijas. Pilsētā pakalpojumu pietiek, bet laukos tie ir vajadzīgi. Laukos ir iespējas un atbalsts. Arī Eiropas Savienības (ES) finansējums pilsētām nav pieejams kā lauku teritorijām. Tas ir jāizmanto. Tā ir brīnišķīga iespēja,” skaidro E. Atvara.
7 Ieteikumi savas biznesa idejas realizēšanai.
Sākt darīt!
Nākt uz mācībām.
Iepazīties ar citiem aktīviem jauniešiem, kas vēlas darboties laukos.
Braukt uz saimniecībām, iedvesmoties.
Sadarboties ar kaimiņiem, pagasta un novada iedzīvotājiem.
Izmantot valsts un ES fondu sniegtās iespējas.
Sekot līdzi jaunumiem Lauku tīkla (http://laukutikls.lv/jaunumu_sanemsana) un Zemkopības Ministrijas (https://www.zm.gov.lv/sanemt-jaunumus/) mājaslapās.
(ir iespēja pieteikties jaunumu saņemšanai e-pasta adresē)

Pieteikumu bezmaksas izglītojošiem semināriem vari meklēt šeit:
http://laukutikls.lv/piesakies_seminariem

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru