pirmdiena, 2014. gada 7. aprīlis

Mācies darot



WWOOF publicitātes foto

Nenoliedzami interese par saimniekošanu un dzīvošanu laukos pastāv. Cilvēki sākumā grib izveidot sev mazu saimniecību, darīt to, kas pašam patīk, būt tuvāk dabai un mieram, gūt no tā baudu un gandarījumu. To visu iegūt ir iespējams, bet parasti gribēšana atduras pret simts un viena jautājuma – Kā uzsākt? Kur ņemt naudu? Cik tas man izmaksās? Kā iegūšu zemesgabalu? Kur iegūt zināšanas? Cik daudz laika man tas prasīs? Uz šiem jautājumiem nav vienas atbildes, katram ir sava individuāla atbilde, toties ir lērums ieteikumu.

Kā uzsākt saimniekošanu laukos?
Mūsu ieteikums: lasi mūsu blogu (viennozīmīgi :), iedvesmojies no citu saimnieku pieredzes stāstiem, iegūsti informāciju par sev interesējošām nozarēm dažādos semināros un ar lauksaimniecību saistītās interneta vietnēs, iegūsti kontaktus (piedaloties tajos pašos informatīvajos semināros), iegūsti lauksaimnieka izglītību vai iemācies saimniekot, praktisku darbu darot. Tu droši vien tagad uzdod sev jautājumu: „Pēdējais ieteikums gan ir muļķīgs, kā, lai iegūstu praktisku pieredzi, ja nepazīstu nevienu zemnieku?” Pavisam vienkārši – izmanto brīvprātīgā darba priekšrocības, kur pret darbu laukos iegūsi zināšanas un pieredzi. Divi zaķi ar vienu šāvienu!
Ārzemēs šāda brīvprātīgā darba veikšana ir ierasta lieta. Ir pat izveidota dokumentālā filma, kā divi cilvēki apceļo lielas un mazas lauku saimniecības gandrīz veselu gadu. Cilvēki piesakās pie lauksaimniekiem, vai tiem būtu 700ha vai tikai 7ha liela platība, palīdzēt darīt darbus pretī saņemot naktsmītnes un brīvas ēdienreizes (protams, zināšanas un pieredze, pats par sevi saprotams).
Kā atrast darba rokas meklējošus lauksaimniekus?
Viena no starptautiskām organizācijām, kur reģistrējas bioloģiskie lauksaimnieki (lasīt: cilvēki, kas uz savu saimniecību aicina citus cilvēkus strādāt, pretī saņemot zināšanas, pieredzi, naktsmītnes un ēdienu) no visas pasaules ir „WWOOF” jeb pilnajā nosaukumā „Working Weekends on Organic Farms”. Šīs organizācijas interneta vietnē ir iespējams atrast bioloģiskos lauksaimniekus no visas pasaules un, kā brīvprātīgais tu vari pieteikties un braukt strādāt, gūt pieredzi. Atkal divi zaķi ar vienu šāvienu! Vasaras piedzīvojums garantēts + iegūtas zināšanas.
Arī Latvijā ir šādi lauksaimnieki, kas uzņem brīvprātīgos no visas pasaules un kurus var atrast šīs pašas organizācijas interneta vietnē. Tad varbūt ja jūties nedroši ceļojot, ir vērts sākumā iemēģināt roku pie vietējiem saimniekiem.
Dokumentālā īsfilma (22min) par brīvprātīgo darbu bioloģiskajās lauksaimniecībās: https://vimeo.com/16331556
Citas brīvprātīgā darba organizācijas:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru