Par viņu varētu teikt – īsts lauksaimnieks, savas zemes patriots
un kalnā kāpējs, kurš, mērķtiecīgi ejot, panāk savu! No bērna kājas ar
lauksaimniecību uz Tu, daudznozaru saimniecības „Lojas” īpašnieks un Zemnieku
saeimas valdes loceklis no Vidzemes. Viņš - Mareks Bērziņš.
Jautājums, kuru uzdodu visiem ZSA valdes locekļiem. Iedomājieties,
ka Jūs esat žurnālists, veidojat rakstu par lauksaimniecību Latvijā un dodaties
intervēt ZSA valdes locekli un lauksaimnieku Mareku Bērziņu. Ko Jūs viņam
vispirms jautātu?
Vai esat
apmierināts ar dzīvi laukos?
Un atbilde ir...?
Jā, pat ļoti.
Pie mums pat dažreiz cirks iebrauc un kino arī rāda.
Pastāstiet par savu saimniecību Mazsalacā! Ar ko Jūs
nodarbojaties?
Saimniecība
dibināta 1997. gadā. 2005. gadā, kad tēvs priekšlaicīgi pensionējās, izmantojot
ES Lauku attīstības plāna atbalsta programmu, saimniecību pārņēmu no sava tēva.
Saimniecības galvenās darbības nozares ir graudaugu un zālāju sēklaudzēšana,
gaļas liellopu audzēšana, lauku tūrisms, mežsaimniecība un salmu granulu
ražošana. Kopā apstrādājam 600 ha lauksaimniecības zemes.
Kā Jūs nonācāt līdz lauksaimniecībai?
Saskarsme
ar lauksaimniecību man bija jau no bērna kājas, jo, ja abi vecāki ir
profesionāli lauksaimnieki, izvairīties no lauku darbiem bija gandrīz
neiespējami. Lauku darbos pagāja bērnība un pēc vidusskolas, kad bija jāizvēlas
profesija, izvēlējos studēt Latvijas Lauksaimniecības universitātē Tehniskajā
fakultātē, jo vēlējos kļūt par inženieri. Studiju laikā mācību prakses gan
Latvijā, gan ārzemēs bija cieši saistītas ar lauksaimniecību. Pēc studijām gadu
nostrādāju vecāku saimniecībā mehanizatora amatā, tad sekoja paaugstinājums –
kļuvu par saimniecības pārvaldnieku un vēl pēc četriem gadiem kļuvu par
zemnieku saimniecības īpašnieku.
Kādi šobrīd ir Latvijas lauki un kādus Jūs tos gribētu redzēt pēc
20 gadiem?
Līdzīgi kā
galvaspilsēta Rīga nekad nebūs gatava, arī Latvijas laukos ir ļoti daudz darba!
Šobrīd, diemžēl vai par prieku, lielākā daļa iedzīvotāju laukos nodarbojas ar
lauksaimniecību un mežizstrādi, praktiski neko nepārstrādājot. Pēc 20 gadiem
gribētu redzēt eksportspējīgas ražotnes, kuras izaudzēto arī pārstrādātu.
Gribētu redzēt no pilsētām un ārzemēm atgriežamies jaunatni ar jaunām idejām un
uzņēmību!
TV3 skatītājiem Jūs esat ļoti labi zināms kā zemnieks Mareks
Bērziņš – „Mūsdienu Latvijas garšas” žūrijas loceklis. Pastāstiet par šo
projektu!
„Mūsdienu
Latvijas garša” (MLG) pēc savas būtības ir unikāls projekts. Pēdējo 20 gadu
laikā pirmo reizi vienkopus ir mēģināts reklamēt Latvijas produktus,
iepazīstināt Latvijas iedzīvotājus ar Latvijas galda kultūru, Latvijas pavāriem
un viņu augsto meistarību. Es MLG negribētu saukt par šovu, bet par izglītojošu
raidījumu. Pieļauju domu, ka daļu ēdienu mājās pagatavot varētu būt diezgan
grūti, tomēr ir vērtīgi uzzināt, ka sarežģītus, pasaules līmeņa ēdienus pilnībā
ir iespējams pagatavot, izmantojot Latvijas produktus. Prieks, ka Latvijas
zemnieki ir absolūti konkurētspējīgi pasaules tirgū, jo izaudzētais ir ļoti
augstas kvalitātes.
Viss rit gredzenveida kompozīcijā, bet noteikti mēs varam mainīt
laika ritējuma kvalitāti! Ko Jūs novēlētu lasītājiem, lai, laikam ritot, darba,
dzīves un cilvēku pozitīvo emociju kvalitāte tikai augtu?
Aizbrauciet
uz Somāliju un sapratīsiet, ka Latvijas laukos tiešām ir ļoti labi! Un noteikti
izmantojiet laiku pareizi, jo, ka reiz teica Jānis Rainis: „Daba mums dod par
velti tikai laiku: viss cits mums jāiegūst ar pūlēm.
Laiks – lētākais, tomēr dārgākais, jo caur to mēs dabūjam visu.”
Laiks – lētākais, tomēr dārgākais, jo caur to mēs dabūjam visu.”
*Interviju ar Mareku Bērziņu vari klausīties arī Latvijas Radio 1 raidījumā Monopols.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru