trešdiena, 2013. gada 6. novembris

Ceļš uz Losandželosu atved atpakaļ uz mājām, uz laukiem


Roberts Ločmelis
Teiciens „Nekur nav tik labi kā mājās” atbilst Roberta Ločmeļa pieredzētajam. Vidusskolā Roberts savu dzīvi bija nolēmis saistīt ar šovbiznesu, tā dēļ devies pat uz Amerikas Savienotajām Valstīm, tomēr šobrīd ir atgriezies ģimenes saimniecībā „Mazdzērvītes” Kocēnos, kur top jauns būvniecības paplašināšanās projekts.

Vidusskolas laikā, uzvarot dažādos konkursos, kā, piemēram, „Misters” un vadot dažnedažādus pasākumus, Roberts Ločmelis vēlējās kļūt par šovmenu. Pēc vidusskolas absolvēšanas mācījies Rīgā Šovbiznesa organizāciju un vadību, to pametis, jaunības maksimālismā izlemjot doties uz
Losandželosu studēt aktiermeistarību. „Tā es biju izdomājis un aizbraucu uz Ameriku, jā... bet tā es līdz Losandželosai netiku.” Laiks paskrēja, apciemojot radus un draugus, kā arī apmeklējot dažādus bārbekjū un grilēšanas pasākumus, jo Roberts darbojas Latvijas Steiku klubā. „Tieši tur es sapratu, ka tas šovbizness man nav tik būtisks. Visi uz to skrien, un visi tur grib būt, bet tā lauksaimniecība... Jā. Ja tas ir iesākts, žēl kaut ko tādu atstāt.”

Laukos fiziskais darbs paliek arvien mazāk, tā vietā vairāk – tas atbildīgais darbs, arī šobrīd.

Atgriezies mājās, Roberts sapratis, ka līdzdarbosies ģimenes biznesā laukos – ar piensaimniecību. Šobrīd saimniecībā ir ap 230 lopiem, no tiem ap 70, 80 slaucamajām govīm. Piens tālāk tiek nodots akciju sabiedrībai „Valmieras piens”. Šī gada februārī Roberts kopā ar abiem brāļiem izveidojis jaunu būvniecības projektu, kas paredz saimniecību palielināt līdz 320 slaucamām govīm, 200 jaunlopiem. Šim projektam piesaistīts Eiropas Savienības struktūrfondu atbalsts, arī iepriekš realizēti daži salīdzinoši mazāki projekti jaunas tehnikas iegādei.

„Man patīk teiciens – ja darīsi, tad būs, ja nedarīsi – nebūs,” teic Roberts. Tā kā ar entuziasmu un apņēmību var panākt daudz. Puisis piekrīt, ka dzīve laukos ir grūtāka nekā pilsētā, jo laukos vienmēr ir darbs un vasarā nereti darba diena sākas sešos no rīta, bet beidzas vienos naktī, nākamā darba diena sākas atkal sešos utt. „Es gan nesaku, ka tur – citur – ir viegli. Bet liels prieks ir būt saimniekam savā zemē.” Roberts novērojis, ka šobrīd situācija Latvijas laukos nav iepriecinoša. Daudzas zemes platības iznīkst tukšas, nesakoptas. „Pabraucot apkārt, nevajag jau tālu braukt. Nav jau tā, ka tikai Latgalē ir kaut kas. Vajag tikai piecus, desmit kilometrus apkārt pabraukt un paskatīties – tik daudz ir ko tīrīt un ko sakopt.”

Pilsēta nevar bez laukiem un lauki nevar bez pilsētas. Tie viens otru papildina.

Otrkārt, laukos trūkst jauniešu, kuri darbotos lauksaimniecībā. „Laukos fiziskais darbs paliek arvien mazāk, tā vietā vairāk – tas atbildīgais darbs, arī šobrīd. Tehnikas ir dārgas un iekārtas, kas tev ir jāapgūst, jāuzpasē.” Laukos arvien vairāk ienāk tehnika, ar kuru jāstrādā izglītotiem un atbildīgiem cilvēkiem, uzskata Roberts. Jautāts, vai tuvāko gadu laikā tehnika pilnībā neaizstās cilvēku darbu laukos, Roberts atteic: „Ir jādod cilvēkiem iespēja strādāt.”


Jautāju – vai lauki un pilsētas ir divas dažādas pasaules? Roberts atbild, ka pilsēta nevar bez laukiem un lauki nevar bez pilsētas. Tie viens otru papildina. „Mums pilsēta ir ļoti tuvu un mēs visu dienu daudz braucam uz pilsētu šurpu, turpu un atpakaļ. Vairākas lietas, kas nepieciešamas ir tikai pilsētā. Mums visu laiku ir saikne ar pilsētu.” Savukārt pilsētniekiem liela daļa lauku produktu ir kas ekskluzīvs. Saikni starp laukiem un pilsētu Roberts uztur, darbojoties arī Latvijas steiku klubā, organizējot un piedaloties dažnedažādos pasākumos gardēžiem kā pilsētās, tā laukos. „Man liekās, ka man nekas cits neatliek, kā saistīt savu dzīvi ar laukiem visu mūžu. Man tas patīk un šobrīd ir tā, ka es jau šaubos, ka kaut kas varētu mainīties.”

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru